Вие четете...
Новини, International

Протести заляха Европа в Деня срещу империализма

В Лисабон протестиращите се опитаха да завземат с щурм сградата на парламента. В Мадрид повече от 100 хиляди човека взеха участие в манифестацията. Протестиращите изразиха недоволството си против икономическата политика на държавата. Едновременно вървяха акции на протести в Белгия и Франция.
В Испания лекари, учители и други работници от социалната сфера изискаха провеждането на общонароден референдум във връзка с жестоките икономически мерки. Правителството там реши да повиши данъците, да замрази пенсиите, да съкрати финансирането на образованието и здравеопазването, а също и да отмени 13-та заплата. Всичко това трябвало да помогне за снижаването на бюджетния дефицит и обема на държавния дълг, и в края на краищата да се получи финансова помощ от ЕС и МВФ.
Масови акции на протест се проведоха и в Португалия. В събота 100 хиляди човека се събраха в Лисабон в марш против икономическата политика на правителството на страната. Снощи вечерта демонстрантите обкръжиха сградата на парламента. Те захвърляха полицията с фойерверки и димки, а после решиха да разкъсат полицейския обръч, но безуспешно.
Жителите на Португалия се недоволни от поредното повишаване на данъците, за което управляващите там обявиха миналата седмица. Освен това, през 2013 г. министерството на финансите в Португалия ще отмени празничните доплащания за пенсионерите и държавните служители. Португалия, както и Испания, влиза в числото на най-проблемните страни-длъжници в ЕС.
Едновременно в няколко държави в Европа имаше антиамерикански протести, завършили с масови арести. В белгийския Антверпен – втория по големина град в страната – радикално настроени мюсюлмани организираха митинг чрез социалните мрежи и средствата за масова информация. Първоначално демонстрацията беше мирна, но после група млади хора нападнаха полицаите. Повече от 100 човека са задържани.
Безредици имаше и в Париж. Около 300 човека излязоха на несъгласувана с властите демонстрация. Митингуващите изразяваха протеста си против скандално известния филм “Невинността на мюсюлманите”, който вече породи масови безредици в мюсюлманските страни.
Според очевидци, само малка група протестиращи успяла да се приближи до стените на американското посолство, намиращо се на площада на Съгласието в Париж. Голяма част от хората, насочили се към сградата на американското дипломатическо представителство, са били спрени от полицията в района на градината Трюилри. В групата на протестиращите е имало мъже, жени и деца. Има пострадали.
Антиамерикански протести вървят в различни страни от началото на седмицата. Във вторник в Бенгази (Либия) беше убит посланикът на САЩ Кристофър Стивънс и няколко сътрудници на посолството. Американската дипломатическа мисия първоначално беше обстрелвана, а после практически напълно изгорена. Нападения последваха също и към посолствата на САЩ в Египет, Йемен, Судан, Тунис.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,617 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

септември 2012
П В С Ч П С Н
« Авг   Окт »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: