Вие четете...
История, International

27-та република

Най-голямото предателство на българи е опитът България да стане 16-та република на СССР, обяви президентът Росен Плевнелиев на среща с българите в Чикаго.
„Вие говорите за патриотизъм, родолюбието и за 50-те, 60-те години – годините на социализма. Аз ще бъда много откровен с вас. България още не е приключила и не е затворила тази страница. За мен най-голямото предателство, най-големият отказ от държавност е решението на ЦК на БКП през 70-те години, когато 167 души единодушно гласуват България да стане 16-та република на Съветския съюз. Единодушно гласуват. Дали това се е случило в Първото българско царство, във Второто българско царство? Тази страница не е затворена. Аз се надявам, че няма да бъда забравена. Не може вие да подарите собствената си държава на друга държава“, каза Плевнелиев.
Поводът за емоционалното изявление бе въпрос на емигрант дали Бойко Борисов ходи на тайни срещи в руското посолство.
Президентът обяви, че ще бъде публикуван архивен материал, който показва как ръководството на БКП гласува единодушно за подаряването на България. „Нека да го извадим, да видим какво е било тогава, да го покажем на народа, за да преглътнем, да го затворим. Вие говорите за трудолюбие и патриотизъм. Те просто подаряват България, единодушно, два пъти гласуват“, каза Плевнелиев.
Плевнелиев се прочу наскоро и с огромното бутафорно яйце, което подари на папата при посещението си във Ватикана, но пред пародийното му изявление, за превръщането на България в 16-та република СССР, яйцето изглежда като дребна детска беля.
Що се отнася до архивните материали материали, те отдавна са публикувани, включително в интернет мрежата, но Плевнелиев или не ги е чел, или не е разбрал за какво става дума в тях. През 1973 година се обсъжда единственно икономическо, политическо и културно сближаване между НРБ и СССР. За сливане(обединение), в неопределена перспектива, на двете страни се споменава само на Пленума на ЦК на БКП през декември 1963. Това е периодът на „разобличаване грещките и престъпленията от периода на култа към личността на Сталин“ и на плановете за изграждане основите на комунизма до 1980 година. Политиката на независимо развитие на индустрията и технологиите във всяка социалистическа страна е заменена с курс към икономическа интеграция и специализация с перспективата за „сливане“ на икономиките и общ стопански план за социалистическите страни след победата на комунизма. Но дори това сливане (или обединение) не се предл ага да стане чрез влизане на България в СССР, като съветска република, а под формата на федерация или конфедерация между двете страни, което е доста по-различно и един президент би трябвало да разбира разликата. Многократно, и на двата пленума, се подчертава, че икономическото сближаване със СССР не само няма да премахне националната и ДЪРЖАВНА ОБОСОБЕНОСТ на България, но ще е основа за укрепване на ДЪРЖАВНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ на НРБ и на увеличаване силата и влиянието на НАШАТА ДЪРЖАВА. Неоспоримите факти от периода на социализма изцяло потвърдиха този извод. В сътрудничество със СССР България стана първата държава на Балканите с развита ядрена енергетика, с двама космонавти и изработен изцяло в в България спътник (шестата космическа сила през 80-те години според ООН), с развито машиностроене и електроника, с мощни въоръжени сили, с богато финансиране на наука, образование, спорт и т.н. Никога след Освобождението българската държава не е била толкова силна икономически, военно и политически, и с такъв международен авторитет, както през периода на социализма. И ако Плевнелиев не може да се ориентира в икономиката и политиката, той е на такава възраст, че няма как да не знае какво представляваше българската армия тогава и да не може да направи сравнение с днешното жалко състояние на армията, на която той самият е главнокомандващ. Добре известно е, че въоръжените сили са основата на националния суверенитет и този, който смята да се откаже от суверенитет, на първо място се стреми да отслабва и съкращава националните въоръжени сили. Точно това става у нас сега под диктата на НАТО и ЕС. Да говориш за предателство и отказ от държавност при социализма, без да забелязваш какво става днес пред очите ти, показва изключителна морална нечистоплътност, което е много по-сериозен проблем за един държавен глава от приказване то на глупости за някакви документите от архивите.
Но още по сериозен проблем, е че според оценката на действащия български президент, „най-голямо предателство на българи“ е някакво обсъждане на въображаем отказ от държавност и някаква неосъществена 16-та република на СССР. Тъй като Плевнелиев споменава Първото и Второто българско царство, трябва да му напомним, че и там е пълно с примери на реален, а не въображаем, отказ от държавност в полза на ромеи, татари и османски турци. Като започнем от Борис Втори, Иван Владислав, Иван Асен Трети, татарския „български” цар Чака, Георги Тертер и стигнем до Срацимир и Шишман.
Или ако погледнем Третото българско царство с реалните опити на Стамболов да направи султана български княз и да създаде турско-българска конфедерация. А какво да кажем за чуждия произход на всички български князе и царе от Третото царство? Как да оценим превръщането на България в сателит на кайзерова, а по-късно и на хитлеристка Германия от Кобургите и последвалите напълно реални национални катастрофи? Всъщност, първият българин заемал поста на държавен глава на България след освобождението е Васил Коларов (след обявяването на България за народна република през 1946 г.).
Докато Плевнелиев се занимава да търси някакви доказателства за национално предателство през периода на социализма из архивите той не „забелязва“, че днес е президент на 27-та република на ЕС – на държава реално отказала се от своя суверенитет и държавност. Не „забелязва”, че вместо развитие на съвременните технологии (електроника, ядрена енергетика), новият европейски райх се стреми да ликвидира развитието на тези технологии в нашата страна. Налагат ни като приоритет туризъм и селско стопанство, като страна от третия свят, и очевидно се стремят да бъдем колкото е възможно по-слаби и зависими. Между другото и като сателит на хитлеристкия райх България ускорено се превръщаше в аграрно-туристически резерват на Германия, а за туземното население се готвеше съдбата на американските индианци. За разлика от републиките на СССР, които имаха гарантирано право на отделяне и реално го използваха, то за членките на ЕС днес такова право изобщо не съществува. Докато се занимава с търсене на теле под вола из архивите, главнокомандващият Плевнелиев е „пропуснал“ да забележи ликвидирането на всеобщата военна служба, рязането на ракети, самолети и танкове, наследени от епохата на социализма, и превръщането на народната армия, която 45 години гарантира независимостта на Родината и мира на Балканите, в малоброен професионален жандармерийски корпус, който може да се използва само за борба срешу народната съпротива вътре или извън страната.
Приказките за патриотизъм, родолюбие, държавност и суверенитет, излизащи от устата на човек, изпълняващ на практика функциите на губернатор на ЕС и командващ жандармерията на НАТО в България, не могат да се възприемат по друг начин освен като подигравка с честта и достойнството на Родината.
Напъните на тема „национално предателство” на президента имат обаче по-дълбоки корени. Те са част от неистовите напъни на реакцията у нас, и в миналото, и днес, да залепи етикета „родоотстъпници” или „противодържавни елементи” на българските комунисти. Затова те не трябва да се подминават с лека ръка и на тях трябва да се дава решителен отпор като се припомнят непровержимите факти от нашата история.
Л23
http://www.septemvri23.com/27-ta_republika.htm

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,617 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

август 2012
П В С Ч П С Н
« Юли   Септ »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: