Вие четете...
Новини

САЩ “амнистират” сирийски чиновници

Всеки сирийски чиновник може да не попадне под санкцията на САЩ, ако се разграничи от действията на властта и напусне страната, при това няма да бъде подведен под отговорност за предишните си действия на държавен служител, заяви официалната представителка на държавния департамент на САЩ Виктория Нуланд.
САЩ изключиха от списъка за санкции бившия министър-председател на Сирия Рияд Хиджаб, който миналата седмица заедно със семейството си избяга в Йордания и се присъедини към сирийската опозиция. До днес в списъците за санкции на САЩ влизат почти 30 високопоставени сирийски чиновници. Забранено им е влизането на територията на САЩ, а активите им в американските банки са замразени.
“Хиджаб беше изключен от списъка за санкции, защото днес той вече не е представител на режима на Сирия, който е насилнически. Той избяга и отхвърли всички връзки с режима, и сега призовава към демократични промени в страната, затова сакции против него повече няма да има”, – каза Нуланд на брифинг.
Журналистите й зададоха въпрос, има ли САЩ намерение да подведе под отговорност Хиджаб, който беше един от ръководителите на страната, чията власт, според Вашингтон, продължава “кървавото насилие към гражданите”. “Сега той е на свобода. Той беше представител на режима…, и сега не бива да се безпокои, няма да бъде подведен под отговорнсост?”, – попитаха журналистите. “Въпросът не е в това, искат ли сирийците бившите представители на режима да носят отговорност. Санкциите се прилагат, за да лишат от срадства тези, които използват парите за подготовка на престъпления. Ако човек се е отрекъл от режима, той вече не е обект на санкции”, – каза Нуланд.
Според думите й, по отношение на Хиджаб САЩ изхождат от това, че “той е скъсал всички връзки с режима” и “работи за благото на демократична Сирия”. Затова екс-премиерът може безпрепятствено да се възползва от всички свои активи и не бива да се бои, че ще бъде подведен под отговорност за “сътрудничество с режима”. “Не става въпрос за отговорност, нека това да го реши сирийският народ. Този човек не прибягва до насилие, следователно, в бъдеще няма да се натъкне на санкции”, – каза Нуланд, фактически подтвърждавайки, че САЩ няма да подведат под отговорност екс-чиновника от Сирия.
Понастоящем Хиджаб се намира в Йордания. Във вторник Хиджаб за първи път след оставката си като премиер даде в Аман пресконференция. Там призова други крупни политически и военни лица от Сирия да се присъединят към опозицията за по-скорошното срутване на режима на президента Башар Асад. Според думите му, правителството на Асад контролира не повече от 30 % от сирийската територия, а режимът му ще бъде застигнат от “военен, морален и икономически колапс”.
Петя Паликрушева

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,712 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

август 2012
П В С Ч П С Н
« Юли   Септ »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: