Вие четете...
История, Новини, International

Как е организирана вътрешносирийската опозиция?

От началото на сирийския конфликт погледите на целия свят са приковани към Сирийската свободна армия (ССА) и нейния т.нар. политически орган Сирийския национален съвет (СНС). “Така наречен”, защото отношенията между двете групи не могат да се нарекат нормални, пише френското издание „Le Monde“.
Вътрешните разногласия в ССА, в която има разкол между сирийските отряди и намиращото се в Турция командване. Но съсредоточаването на цялото внимание върху двамата играчи в голяма степен хвърля сянка върху тези, които стоят в авангарда на сирийското въстание: младежите, които се занимават с оргаизирането на вътрешната политическа опозиция. Те са принудени да действат с постоянен риск за живота си, пише Нора Бенкорич – докторант във Висшето училище по социални науки.
Без тях нито Сирийския национален съвет, нито Сирийската свободна армия няма да могат да съществуват. С други думи, те са тези, на които се крепи бъдещето на опозицията. Но кои са те, какви са политическите им възгледи и как се организират?

Всеобща комисия на сирийската революция (ВКСР)
ВКСР – това е мрежа от местни координационни комитети, която беше създадена през август 2011 г. в резултат на сливането на Съюза на координационните комитети на сирийската революция с независимите комитети за “организация на действията по места, разработване на опозиционна стратегия и унифицирането на исканията”. ВКСР е най-крупното движение в Сирия, защото включва в себе си около 500 местни комитета.
Организационната й структура напомня пирамида. На върха на ВКСР се намира Революционен съвет, който приема решенията. Той се състои от 41 члена (изборни) и бюро: политическо бюро от 11 члена, в това число Ниджал Дарвиш, Сехайра ал-Атаси и Халед ал-Хани, информационно бюро (предава на международните средства за масова информация сведения за ситуацията в страната), архивно и статистическо бюро (ежедневно публикува отчети), юридическо бюро (отбелязва случаите на нарушаване правата на човека), бюро по логистика (занимава се с организирането на хуманитарната и медицинска помощ), бюро преводи. Създадени са 14 управляващи съвета, всеки от които включва в себе си гореописаните отдели (бюра), с изключение на политическото бюро, чиято роля играят местните бюра, занимаващи се с планиране и координиране на демонстрациите.
До настоящия момент ВКСР демонстрира открито враждебно отношение към Сирийския национален съвет (в него влизат “Братята мюсюлмани”) във връзка с неговата неефективност.
ВКСР координира действията си със Свободната сирийска армия. ВКСР подкрепя непряката чуждестранна намеса – доставката на техника на бойците от ССА, както това се случи в Либия.

Местни координационни комитети (МКК)
Основаните през 2011 светски МСС преследват същите цели, както и ВКСР, но не притежават същата представителна сила, защото вктлючват в себе си около 60 местни организации. Най-влиятелните от тях са разположени в Дамаск.
Както ВКСР, така и МКК работят в тясно сътрудничество със Сирийската свободна армия и подкрепят ограничената чуждестранна намеса. “Искаме международната общност да предостави на ССА оръжие и военне подкрепа, да създаде безполетни зони и да нанесе въздушни удари”, обяснява Мусаб, активист от организацията.

Национален координационен комитет за демократични промени (НККДП)
НККДП е политическа коалиция, чийто лидери са Хасан Абд ал-Азим вътре в страната и правозащитникът Хайтам Мана извън страната. Тя включва в себе си националистическата кюрдска партия, която се смята за сирийски клон на Работническата партия на Кюрдистан. За разлика от предходните групи, тя не се занимава с координиране на каквито и да са действия на територията на Сирия, но притежава значителен брой привърженици в Дамаск, Дума, Алепо и Хоран.
В политически план НККДП е антипод на първите две организации, защото нейните представители са готови да преговарят с режима за търсене на мирен път за изход от кризата, но от друга страна са враждебно настроени към Свободната сирийска армия и каквито и да са агресивни действия против режима на Асад.

Сирийските “Мюсюлмански братя”
От началото на 2012 г. сирийските “Мюсюлмански братя”, чието ръководство се намира в Истанбул, с всички сили се стреми да мобилизира сътрудниците си. Напомняме, че лидерите и активистите на организацията се намират в изгнание вече повече от 30 г., заради жестоките репресии след встъпването в сила през юли 1980 г. на закон Номер 49, според който членството в движението се наказва със смъртно наказание. Финансират се от нефтените монархии на Персийския залив – такива като Катар.

Радикали от “Фронта за освобождение “Ал-Нусра”
Той се позиционира като сирийския аналог на “Ал Кайда”. Фронтът пое отговорност за терористичните актове с участието на камикадзета в Дамаск и Алепо в началото на 2012 г. Именно това движение плаши международната общност с фанатизма си, плаши и религиозните малцинства, и светската опозиция в Сирия. “Ал – Нусра” отрича любовта и сътрудничеството с немюсюлмани и иска създаването на ислямска държава на основите на законите на шириата. Фронтът не е съгласен на никакви форми на чуждестранна намеса, защото ги смята за опит да установят в страната господство на външни сили.

Паралелно с гореизброените в страната съществуват множество независими местни организации, които постоянно се вливат в по-големи обединения, завършва изданието.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

август 2012
П В С Ч П С Н
« Юли   Септ »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: