Вие четете...
Новини, International

Русия – Куба: стратегически алианс

Най-старото външноикономическо предприятие от газово-нефтените отрасли на Русия ОАО “Зарубежнефт” има намерение да инвестира в различни проекти в Куба почти 3 милиарда долара.
Както отбеляза в навечерието на срещата на Раул Кастро в Москва помощникът на президента на Русия Юрий Ушаков, голяма част от известните находища на нефт в Куба са открити от съветски специалисти, и днес на острова на Свободата работят руските “Зарубежнефт” и “Газпромнефт”.
“Само ОАО “Зарубежнефт” от 2009 г. е вложил тук 40 милиона долара, а общият обем на инвестициите в Куба до 2025 г. ще бъдат 2.9 милиарда долара”, – цитират Ушаков руските “Вести”.
Владимир Путин и Раул Кастро обсъдиха много теми, в това число и въпроси за разузнаването и добива на нефт.
Бившият вице-президент на транснационалната нефтена компания Amoco Corporation, експертът по нефтодобив в латиноамериканския регион Хорхе Пинон смята заявлението на “Зарубежнефт” за “политическа крачка”.
“Работата е в това, че договорът за сътрудничество между тази руска компания и кубинския й аналог – държавната нефтена компания CUPET – беше подписан преди 6-9 месеца, но “политическата новина бе обявена едва сега”, – разказа в интервю за “Гласът на Америка” Пинон.
По думите на специалиста, днес “Зарубежнефт” има два крупни проекта в Куба:
“Първият се намира в северна Куба и на юг от Бахамските острови. В най-близко време там руснаците ще направят пробен кладенец. Според условията в договора, руската страна се задължава да увеличи добива на нефт с вече съществуващите нефтени находища недалеко от град Бока де Харуко, който се намира на изток от столицата Хавана”.
Както твърди Пинон, инвестициите на “Зарубежнефт” само в рамките на тези два проекта в близката половин година ще бъдат в рамките на 50- 80 милиона долара.
“Ако това находище се окаже богато, то “Зарубежнефт” ще хвърли повече от два милиарда долара в следващите 10-15 години”, отбелязва експертът.
Хуан Бланко от Изследователския институт по въпросите за изучаване на Куба при Международния университет във Флорида смята, че никакъв мащабен добив на нефт по бреговете на Куба, и още повече за реализация на двумилиардни руско-кубински проекти, просто не може да става дума.
“Една от целите на визитата на Раул Кастро в Москва е желанието да се убедят световните играчи в реалистичността на добива на нефт в Куба. Официална Хавана всячески се опитва да получи чуждестранни кредити по тези проекти. Така Куба се опитва да подтикне американските нефтени компании, които са против въвеждането на кубинските санкции.
Фактът си остава факт: с нефтът в региона на острова на Свободата нагазваме в дълбоката вода, и всички опити да се постави добивът на нефт на комерсиално ниво – при днешните световни цени – ще бъдат прекалено скъпи, и едва ли някой от инвеститорите ще направи подобна крачка”, – отбеляза в коментар за “Гласът на Америка” Бланко.
Според експерта, руснаците, подписвайки договор преди няколко месеца, днес наистина вече мислят за неговата реализация. Но Бланко твърди, че братята Кастро имат приятели в кабинетите на руското правителство, които лобират за техните икономически интереси.
Пинон смята, че сключеният договор “косвено ще има позитивен ефект не само върху руско-кубинските, но и върху американо-кубинските отношения”:
“Днес Куба на 100 % зависи от импорта на венецуелския нефт. Затова в дългосрочна перспектива както от политическа, така и от икономическа гледна точка, за Куба е много изгодно да стане енергонезависима държава”.
Пинон си спомни зависимостта на Куба от СССР през 80-те години и я сравни с днешната зависимост на Хавана от Каракас.
Пинон не смята, че присъствието на руснаците на няколко десетки километра от границите на САЩ може да породи втора Карибска криза в региона.
“Вашингтон само би приветствал енергийната независимост на кубинското ръководство от Венецуела”, – убеден е Пинон.
Разсъждавайки за предпоставките за визитата на Раул Кастро в Русия, аналитикът отбеляза, че кубинското ръководство е обезпокоено от здравословното състояние на главния си политически съюзник – президента на Венецуела Уго Чавес.
“Тази визита демонстрира многовекторността на кубинската външна политика. Здравето на лидера на Венецуела Уго Чавес предизвиква сериозни опасения сред съюзниците му, в това число и в Куба. Именно затова официална Хавана се опитва да установи нови контакти, и да заздрави отношенията си със старите си съюзници, като Русия и Китай”, – заключи Пинон.
Както съобщи официалният сайт на Кремъл, по-рано Владимир Путин и Раул Кастро са се срещали два пъти: в Хавана през декември 2000 година и в Москва през февруари 2009 г. Този път Путин прие кубинския си гост в своята извънградска резиденция в Ново-Огарево.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,712 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юли 2012
П В С Ч П С Н
« Юни   Авг »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: