Вие четете...
Новини, International

Класата взе връх над расата

На Фестивала на идеите в Аспен в рамките на форума, посветен на социалната свързаност, Робърт Патнъм, автор на книгата «Bowling Alone: The Collapse and Revival of American Community», направи сериозно предупреждение към борците с бедността, призовавайки аудиторията да излезе от рамките на разговорите за бедността и расите, и да се обърне към въпросите за класите, пише „The Atlantic „.
“Това са концептуални въпроси – да наричаш това състояние бедност и да го асоциираш с расата е абсолютно погрешно. От политическа и аналитична гледна точка, подобна постановка е неверна в корените си”, – заяви Патнъм, професор по обществени политики в Харвардския университет.
“Когато произнасяте думата “бедност” в разговор с обикновени американци, в главата им веднага изплуват черните гета”, – продължава той, макар в последните 20 години “именно класата, а не расата, е доминиращ фактор, определящ сложността на обществените процеси”.
“Днес в Америка вече не расовите различия обуславят класите, а класовите различия обуславят расите, – продължава той. – Небелите американци с висше образование все повече запраличват на белите американци с висше образование, а белите американци, завършили само средно училище, все повече заприличват на небелите американци, които не са завършили и средно образование.
Според него, продължавайки диалога за бедността, а не за класите, даже най-добронамерените активисти само обсъждат проблема, но не си поставят цели за преодоляването му. Осъзнаване наличието на класи в обществата вече означава първа крачка за изход от бедността.
Според изследването му, Патнъм констатирал следното: “За последните 20 години сред родените извън брака деца има класов разрив, обуславящ расата. Той се е удвоил, докато в същото време расовите различия, обуславящи класата, са се съкратили наполовина. Преди 20 години сред децата, родени извън брака, расовите различия са определящи – сега определящ фактор са класовите различия”.
“Смятам, че вече трябва да признаем това, за което до момента не искахме да говорим, че класата, а не расата определя живота ни днес”, – добавя професорът от Харвард.
Патнъм твърди, че съхраняващите се расови различия в значителна степен са класови различия, макар много хора да възразяват, че расите и класите не бива така просто да се отдалят една от друга, завършва „The Atlantic“ от САЩ.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,617 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юли 2012
П В С Ч П С Н
« Юни   Авг »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: