Вие четете...
История, Новини, International

Москва и Пекин имат отбранителна, а не настъпателна тактика

В интервю за Le Monde френският политолог Бертран Бади анализира руско-китайските отношения.
Според него, отношенията между Москва и Пекин повече зависят от промените в международната обстановка, отколкото дори от стремежите на самите държави. Той смята, че при съществуващия баланс на силите Китай повече се страхува да се окаже в ролята на подчинен по отношение на Русия. “Два фундаментални елемента от международните отношения създават ситуация, която благоприятства сътрудничеството: военната структура на Запада, в частност на НАТО, икономическата криза, която заставя Русия и Китай да увеличават търговията, за да стабилизират риска от дефицита, предизвикан от слабия европейски пазар”, – твърди Бади.
Политологът отделя три основни точки на съвпадение интересите на двете страни. Първо, Русия разбира, че единствената възможност да се противопостави на Североатлантическия алианс е укрепване на отношенията с Китай. Китай, на свой ред, също не може да открие други съюзници в Азия. Второ, взаимните икономически интереси стават все по-очевидни. Колкото по-колебливи са световните икономически показатели, толкова повече Русия и Китай се стремят към заздравяване на сътрудничеството, отбелязва политологът. Трето, тяхното сближаване способства за утвърждаването им пред западните държави, че те са основни играчи на международната арена и отслабва влиянието на другите страни. Подобно развитие на събитията доведе до създаването на Шанхайската организация за сътрудничество, която позволява координация на политиката на Москва и Пекин по отношение на Ирак, Афганистан и страните от Централна Азия, подчертава Бади.
Според експерта, сближаването на Русия и Китай носи отбранителен, а не настъпателен характер. Русия е разтревожена от включването в НАТО на бившите страни с народна демокрация, намесата в работите на Азия, а също и от създаването на системата на ПРО. “Пекин се държи по-внимателно: страната не иска да се ограничава с алианса с Русия, който може да му се окаже тесен. Китай се стреми да подкрепя и разширява връзките си със Запада”, – отбелязва политологът. Той подчертава, че между двете държави има взаимно разбиране по много въпроси, което е видно по отношение на проблемите с Иран и Сирия, но в същото време двете страни съхраняват свободата на избора си. Отговаряйки на въпрос за целите на Москва и Пекин за сирийския конфликт, в качеството на основна задача изследователят отделя стремежа да се възпрепятства засилването на западното влияние върху Близкия Изток и да се избегне повторението на либийския сценарий.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юни 2012
П В С Ч П С Н
« Май   Юли »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: