Вие четете...
Новини, International

ИЗБОРИ В ГЪРЦИЯ – Гръцкото БСП – ПАСОК – в битка срещу социализма

В Гърция днес се провеждат особено важни избори. От една страна, в подкрепа на мерките, предвидени в Меморандума с капиталистическите западни сили, стоят Нова демокрация, „социалистическата“ ПАСОК (гръцката БСП), Демократичният алианс и DRASI. А, от другата страна, са прогресивните сили от СИРИЗА, Комунистическата партия на Гърция, Демократичната левица и Независимите гърци, които настояват за засилване на ролята на държавата, за национализация на банките и на някои предприятия, за засилване на данъчно-бюджетната политика.
От СИРИЗА имат категоричното намерение да отхвърлят Меморандума, приет от антинародните, от капиталистическите европейски сили. Партията възнамерява да извърши одит на държавния дълг, да национализира всички гръцки банки и да не допусне кризата да бъде плащана от обикновените хора.
Според лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас Европа няма да допусне Гърция да излезе от еврозоната, защото това неминуемо ще доведе до икономически разпад на самия Евросъюз. Ципрас предлага оживяване на икономиката в Гърция за сметка на повишаване на ръста на потребление, увеличаване на пенсиите и минималната заплата до 751 евро (сега те са 586 евро), понижаване на ДДС на основните хранителни продукти и на туристическата индустрия, повишаване на социалните помощи и обезщетенията за безработица до 461 евро, изхвърляне от практиката на 58 вида данъчни задължения, които се плащат от морския сектор, установяване на национално равнище на минимален доход и всеобща социална помощ, преустрояване на държавната икономика: създаване на 100 000 работни места в държавния сектор (включително в образованието и здравеопазването), държавни инвестиции за създаване на работни места, създаване на обществен център за банкова подкрепа на бизнеса, изпаднал в трудна ситуация, и отказ от приватизация на железниците в района на пристанищата Пирея и Солун. СИРИЗА има намерение да продължи бюджетната консолидация и да съхрани равнището на социалните разходи на 43% от БВП на Гърция (Запада иска да се намали до 39%).
В СИРИЗА искат реално да бъде възродена Европа на основата на социалната сплотеност и солидарност.
Традиционните гръцки партии са изпаднали в глуха защита. И социалистите от ПАСОК (член на ПЕС и на Социалистически интернационал), които показаха, че европейските социалисти и социалдемократи отдавна нямат нищо общо с идеите на Маркс и на световната прогресивна левица (както последователите на БСП в България) и Нова демокрация на практика се самоунищожиха с опитите си да поведат обикновените гърци към икономическа форма на ритуално самоубийство. Основният политически враг на ПАСОК днес вече не са политиците от Нова демокрация и дясната капиталистическа идеология, а хората от СИРИЗА и Комунистическата партия на Гърция и идеята за Социализма на 21-ви век.
Томас Геракис, директор на социологическата агенция „Марк“, предсрича рязка поляризация на политическата система след днешните избори, в резултат на която малките партии ще изчезнат и ще се прелеят в СИРИЗА и Нова демокрация.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юни 2012
П В С Ч П С Н
« Май   Юли »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: