Вие четете...
История, Новини

Блясъкът и нищетата на „Цветните“ „революции“

В съвременния политически речник устойчиво навлезе понятието „оранжева революция“. Този термин има множество синоними, но няма ясно определение. Уви…
Търсейки определение на понятието „оранжева революция“, е необходимо да обърнем внимание на две принципни характеристики – управляемост отвън и употреба на съвременни технологии.
Отчитайки най-често проамериканския и фактическия контрареволюционен характер на подобни „революции“, можем да говорим по-скоро за това, че нямаме реално революционни действия, а явни преврати, организирани със средства и в интерес на външни сили и осъществени с помощта на съвременните технологии чрез предимно ненасилствени методи. Макар че, ако говорим за проявите на „арабската пролет“, май трябва да забравим за безкръвността на тези процеси. Но дори и те притежават характеристиките на „оранжевата“ технология, доколкото са налице, първо, отсъствието на задължителното за революциите ясно идейно съдържание и, второ, формирането на социална база, опираща се на технологии за скрито управление на личността.
Говорейки за тези движения, е трудно да не видим паралела с търговската реклама, формираща сред потребителите в капиталистическото общество на определен образ на живот и поведение, което да му съответства. Без преувеличение можем да говорим за раждането на своеобразна „мода на протеста“, появяваща се в първите етапи на привеждане в действие на „оранжевите“ технологии. Тази „мода“ създава в обществото особена атмосфера, привличаща в ореола на своето влияние все повече и повече потребители на информация. Протестът като стил на живот става привлекателен и престижен. Неслучайно „оранжевите“ революции получават широка употреба с разпространението на интернет. Именно в мрежата особено ярко се реализира „вирусният“ характер на разпространение на информацията. Освен това, „оранжевата“ технология се опира на цяла поредица особености на съзнанието на хората, „живеещи“ в интернет и, на първо място, на склонността към опростяване на мирогледа и реалността.
Точно тези факти правят „оранжевата“ технология успешна, а протеста – мода, която изисква човек да не изостава от тенденциите на съвременността. „Революцията“, „протестът“ се превръщат в търговска марка.
Особена опасност представлява новата вълна протести в България, предизвикани от откровено неолибералната политиканщина на меркантилни структури като партиите „Зелените“, НДСВ, БСП и др. такива структури, със замъглено от мириса на власт съзнание. Разбирайки цялата справедливост на исканията на хората протестиращи срещу промените в Закона за горите, срещу опитите за добив на шистов газ, срещу експлоатацията на природните и човешките ресурси на България, е трудно да не се акцентира върху откровено инертният характер на организациите на протестните общности. Още по-сложно е да не се забележи това, че организаторите на такива протести от една страна призовават за откровена аполитичност, хвърлят обвинения срещу управляващата власт, но по никакъв начин не желаят да застанат на позициите за смяна на обществено-икономическата формация, на системата, на посоката за развитие на България. Отдруга страна те стават особено агресивни и гневни, когато се издигне идеята за даването на реална политическа власт в ръцете на гражданите.
Единственият извод, който можем да направим, е, че тези структури не желаят да бъде променена политическата и икономическата система на страната, не желаят да се противопоставят на причините, предизвикващи противоречията, не желаят да се обявят за категорична промяна в управляващата и установена система за повсеместен диктат от страна на експлоатиращата частна собственост, а са готови самите те, след идващите парламентарни избори, да се превърнат в политически потребители и реализатори на продължаващото разграбване на българите.
Ето защо ние не желаем и няма да се съгласим да стоим безучастни в тези процеси – ще разкриваме, ще говорим, ще разобличаваме всеки опит за нова измама!
Имаме съвсем прости цели, съвсем ясни задачи:
Властта – в ръцете на Народа!
Собствеността – в ръцете на Народа!
България – в ръцете на Народа!

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юни 2012
П В С Ч П С Н
« Май   Юли »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: