Вие четете...
Новини, International

Скандалът около ватиканската банка сгърчи отношенията между Светия Престол и Италия

Скандалите в Римската света обител, свързани с ареста на папския камердинер и оставката на главния мениджър на банката “Институт по религиозни въпроси” (ИРВ) са най-пикантния дипломатически конфликт между Ватикана и Италия.
Пресслужбата на Светия Престол в неделя вечерта категорично опроверга появилите се в италианските средства за масова информация сведения за прането на пари, получени от сицилианската мафия, от страна на ИРВ.
Става дума за паричните средства на последния бос на “Коза ностра”, криещ се от правосъдието, Матео Месина Денаро. Неговите пари вероятно са се привеждали в сметки, открита във ватиканска банка на лица с духовно звание. Както съобщи миланския вестник “Кориере дела сера”, по време на обиска в дома и офиса на бившия управител на ватиканската банка е намерена докладна записка, адресирана, в това число и лично към понтифика. В нея се твърди, че истинската причина за оставката е исканата информация за собствениците на банкови сметки, които нямат никакво отношение към Ватикана – в това число политици, крупни строителни предприемачи и високопоставени държавни служители в Италия. Администрацията на Светия Престол в специално заявление напомни за високия държавен статус на римския първосвещеник. Ватиканът потвърди увереността си, че “суверенните прерогативи на Светия Престол, станали факт по силата на международното право, ще бъдат уважени”.
Сицилианската прокуратура от своя страна, побърза за обясни, че е започнала международна разследване на папския град-държава “в рамките на традиционното сътрудничество на правоохранителните органи между двете държави”. Следователите се опитват да установят присвоените от обвинените суми, принадлежащи на отделни фигури в Римо-католическата църква, се казва в меморандума, подписан от прокурора на град Трапани Марчело Виола. В документа не се споменава боса на мафията Месина Денаро и се подчертава, че интерес за прокуратурата са двете сметки, открити от ИРВ на името на дон Нинни, бившия ръководител на финансовата структура на Римската курия и близък сътрудник на сицилианския епископ Франческо Мичике, неотдавна освободен от работа във ватиканската администрация.
Местната преса припомня, че точно преди 30 години, през юни 1982 г., друг финансист – Роберто Калви, наричан “Банкерът на Господ Бог” заради тесните си връзки с Ватикана, беше намерен обесен под един от лондонските мостове, с джобове, натъпкани със скъпоценности и пачки пари. Тайната за смъртта му така и остана неразкрита. Това самоубийство (или убийство) – е една от най-гръмките криминални италиански тайни за XX век. Установено беше, че смъртта е настъпила от удушване: назоваваше се и вероятната причина от подобна отчаяна крачка – Калви тъкмо е уволнен от поста председател на банка Abrosiano. Сред кредиторите на банката е и Ватикана.
Петя Паликрушева

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,711 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юни 2012
П В С Ч П С Н
« Май   Юли »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: