Вие четете...
Новини, International

Русия готви спецчасти за Сирия

Министерството на отбраната на Русия е започнало интензивна подготовка на части за действие в чужбина, включително и в Сирия, разкрива в. „Независимая газета“. Изданието се позовава на пожелали анонимност високопоставени източници от армията.
Според тях за бойни действия в Сирия може да се използват вече калени в битки десантни войскови подразделения.
Става дума Псковската 76 десантно-щурмова дивизия, 15 общовойскова бригада в Самара, така и части от спецбатальоните „Запад“ и „Изток“ от военното разузнаване на Русия. Последните си спечелиха слава на отлично действащи войскови подразделения по време на втората военна кампания в Чечня.
Военни анализатори отбелязват, че Псковската дивизия е едно от най-боеспособните съединения в руската армия. През 2004 г. тя първа решава да премине от наборни към професионални войници. Дивизията е калена във войните в Косово през 1999-2001 г. , двете чеченски офанзиви през 1994-96 г. и 1999-2007 г. и не последно място при войната с Грузия през лятото на 2008 г.
Готовност да заминат за Сирия и има спецназа от морската пехота на черноморския флот на Русия. Част от тях бяха на крайцера „Сметливый“, който през май при връщане от мисия в Средиземно море няколко дни прекара в сирийското пристанище Тартус. Там Москва разполага с база за ремонт и снабдяване на флота си.
Слуховете за военна намеса на Русия в Сирия се засилиха през последните дни.
Западът на няколко пъти намекна, че мисли за едностранни военни удари срещу режима в Дамаск. По същия начин той действа през 1999 г. в Косово.
Изправена пред повторението на „косовския сценарий“ в Близкия изток Русия е твърдо намерена да защити своите интереси в региона, твърдят пожелали анонимност дипломатически източници.
Експерти по национална сигурност вече предложиха Кремъл да използва формата на контролираната от него Общност на договора за колективна сигурност, за да изпрати около 20 000 добре обучени войници като подкрепа на мирния план на представителя на ООН Кофи Анан.
При този вариант трябва да сме подготвени, че нашите момчета ще попаднат в пъкала. Те ще трябва да водят „мръсни градски престрелки“ с добре въоръжени и мобилни екстремистки групировки, предупреди директорът на Института за съвременно развитие Игор Юргенс.
От Пекин руският външен министър Сергей Лавров предложи да се организира среща на страните, които имат влияние над сирийската опозиция, за да се постигнат решения в подкрепа на плана на международния посредник Кофи Анан, предаде РИА Новости.
Първият дипломат на Кремъл придружава президента Владимир Путин по време на неговото посещение в Китай. Москва и Пекин вече ясно заявиха, че като постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, няма да допуснат силово сваляне на режима в Сирия.
„Ние смятаме за необходимо в срещата да участват държави, които реално влияят върху различните опозиционни групи (в Сирия). Те не са много. Разбира се, става въпрос за членките на Съвета за сигурност на ООН, водещите страни от района, Турция, да не забравяме Иран, Арабската лига, Организацията за ислямско сътрудничество.
Мисля, че Европейският съюз също може да допринесе“, посочи Лавров днес пред журналисти в Пекин. „За разлика от срещите „Приятели на Сирия“ целта на предлаганата от нас среща е всички външни действащи лица, първоначално без сирийците, да се договорят честно и без двойни стандарти за изпълнението на плана на Кофи Анан“, обясни руският първи дипломат.

fakti.bg

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,711 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юни 2012
П В С Ч П С Н
« Май   Юли »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: