Вие четете...
Новини

НАТО – РИЦАРИТЕ С БЛАГОРОДНИ ДОСПЕХИ?

Или как България се превърна в парник или бункер преди избухване
Напразно се хабиш да плюеш НАТО, читателю! Не се хаби! Запази нервите си, защото си в страхотна заблуда! НАТО осигурява мира по цялата планета, разпределя хуманитарна помощ и дори финансира най-различни научно-образователни програми, уважаеми. Ти си в плен на най-грандиозната и тенденциозна заблуда, която шества с уверена крачка из световното интернет пространство с цел дискредитиране на високохуманната и най-ултраблагородната организация в света. Дори трябва да благодарим, че и България е част от смелия рицарски блок на сбъднатите човешки мечти, наречен НАТО! Но да се позовем на фактите.
Членството на България в НАТО се постави за първи път като политически въпрос на 23 юни 1990 г. Тогава Соломон Паси внесе в парламента предложение за присъединяване на страната ни към Северноатлантическия договор. Не мина и месец, и на 13 юли 1990 г., с Декларация на Министерството на външните работи Република България изведнъж прие поканата за установяване на редовни дипломатически връзки с НАТО. И така, през август 1990 г. посланикът на Република България в Кралство Белгия г-жа Леа Коен получи правомощия да поддържа дипломатически връзки с НАТО. Не си спомняме да е имало всенародно допитване по темата, но това няма никакво значение, нали?! Дойде датата 15 ноември 1990 г. Тогава се състоя първото посещение на български външен министър в Главната квартира на НАТО. “Първият” беше Любен Гоцев. Последва визитата на друг български “първи”, този път министър-председател. Другият български “първи” се нарича Димитър Попов. На 30 април 1991 г. той посети Главната квартира на НАТО. После НАТО реши да върне визитата и така между 12 и 14 юни 1991 г. в България пристигна Генералния секретар на НАТО – Манфред Вьорнер. Сега е ред да споменем и за ролята на третият български “първи” – за първото посещение на президента на Република България в НАТО. Третият български “първи” е Желю Желев. На 14 ноември 1991 г. той е на посещение в НАТО за участие в среща със Северноатлантическия съвет. Ето така България легитимира съобщността си с НАТО.
Няма никакво значение, че липсваше референдум!
Ама никакво.
По това време политиците ни се занимаваха с приемането на върховния и основен закон на България – Конституцията. Да, действащата в България конституция е приета през същата тази 1991 г. В нея пише, че всички закони, актове и укази на Народното събрание, президента и министерския съвет трябва да отговарят на конституцията. Сега да обърнем внимание на три члена от българската конституция:
чл. 1(2) Цялата държавна власт произтича от народа.
Чл. 1(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.
Чл. 9. Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост. (бел. на автора – Става дума за българските въоръжени сили, нали не си забравил, драги читателю?!)
Чл. 10. Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.
И последно да погледнем чл. 24 (2) от Конституцията на България. Той гласи следното “ Основни цели на външната политика на Република България са националната сигурност и независимостта на страната, благоденствието и основните права и свободи на българските граждани, както и съдействието за установяване на справедлив международен ред”.
Ако не правиш връзка между гореиброените членове от Конституцията ни и липсата на референдум по какъвто и да е въпрос в България, уважаеми читателю, няма смисъл да четеш долните редове.
Но да се върнем към блока на миротворците от НАТО. Те са добри хора, нямайте никакво съмнение. В рамките на една от програмите им, която се нарича “Науката в името на мира и безопасността”, НАТО преди година разположи в Украйна и Белорусия три автоматични хидрометеорологически станции. Те осъществяват мониторинг на хидрологичната обстановка в басейна на река Припят. Не за друго, ами за да предупреждават за наводнения.
Сега, вероятно, ще попиташ, читателю, как така излязлата от коритото си река Припят някъде в далечна Белорусия и Украйна изведнъж развълнува НАТО? Аз ще ти отговоря: това се нарича миролюбие. НАТО помага на украинските и белоруски селяни навреме да разбират за предстоящите наводнения. Та нали когато ти самият, читателю, психологически си подготвен за наводнение, самото наводнение по-лесно ти се получава някак си…
От друга страна, на притока на Припят се намира Ровенската атомна електроцентрала. А събитията в Япония ясно показаха следното: колко е важно да имаш нужното количество охлаждаща течност! И натовските станции около река Припят просто отговарят за количеството на вода в реката и дали това количество ще стигне, за да охлади реакторите на Ровенската АЕЦ.
Знам, че веднага сега някой ще се сети за Фукушима и за това, че около атомната централа там имаше милиарди тонове студена вода, а това никак не й помогна, когато тя реши, че трябва да избухне.
Правилно разсъждаваш, читателю. Аз само ти преразказвам прес-съобщението, пуснато от НАТО по повод мисията им около неизвестната за нито един българин река Припят. За българската им мисия не искам да проверявам, защото силно ще се впечатля.
Аз много си падам по рицари с благородни доспехи.
Но да не забравя да спомена, че в прес-съобщението се казва още, че европейската безопасност се нуждае от установяване – сега внимавай в написаното! – от седемдесет (70) подобни устройства. Т.е. – десет пъти повече от предишните – само в този район. За българския район пак не ми се проверява, защото знам, че нашата национална сигурност вече е напълно гарантирана от НАТО – ние сме покрити като бункер или като парник от ракетната система на рицарите. Блокът ни казва, че това никак не ни заплашва, защото ракетите не са насочени против самите нас, ами ни защитават от терористи.
Ето това е положението – ние сме в бункер или парник, от който няма излизане.
Не ни предлагат референдум по който и да е въпрос.
Не знам кога и защо са забравили, че държавната власт произтича от народа, но със сигурност си спомнят, че цялата ни държава вече прилича на контейнер с експлозив, който никой не знае кога ще гръмне.
А това е чисто миролюбие, нали?!
Да, рицарите с миролюбиви доспехи са истински благородници.

Автор: Петя Паликрушева-Иванова

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юни 2012
П В С Ч П С Н
« Май   Юли »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: