Вие четете...
Документи, История, Новини

Г-н Президент, Вашата позиция е крайно некомпетентна

Уважеми г-н Президент!
Имам честта да се обърна към Вас, по повод публичните Ви изявления по време на неофициалното Ви посещение в САЩ през м. май т.г.
Вашата политическа неподготвеност и аматьорското Ви поведение, свидетелство за които са гафове в качеството Ви на държавен глава на Република България, ни заставят нас, хората, свидетели на най-новата история на нашата страна, не от преразкази, а като непосредствени участници в тях да заявим, че заетата от Вас политическа позиция по повод събития с половин вековна давност е крайно некомпетентна, неуместна и нанасяща вреда на българската държава.
Какви с фактите ?
В началото на 60-те години на миналия век партийното и държавно ръководство на Съветския Съюз в лицето на Никита Хрушчов полага сериозни усилия за възстановяване на отношенията с югославската държава, крайно влошени от личния конфликт между Йосиф Сталин и Йосип Броз Тито. Възползвайки се от този конюнктурен момент, югославското ръководство поставя неофициално въпроса пред Никита Хрушчов да бъде отнета територия от Република България като страна агресор и сателит на фашистка Германия и предадени на Югославия като страна победител във Втората световна война. Става дума за Пиринска Македония и част от Кюстендилски окръг.
Единственият начин да се ликвидира тази потенциална опасност е българското ръководство да демонстрира категорична позиция за прокарване интересите на съветската страна на Балканите. Тактически се предлага постепенното премахване на границите между социалистическите държави и най-вече на тези със Съветския съюз и да се установи, както сега е модерно да се говори, свободно движение на стоки, хора и капитали между страните. За да звучат „автентично“ тези „тактически“ стъпки, Политбюро разглежда този въпрос на пленум, на който се обсъждат „общи насоки“, които трябва да бъдат „чути“ и „харесани“ от съветското ръководство, за да се създаде „благоприятна“ атмосфера за разговори между Тодор Живков и Никита Хрушчов. Трябва да заявим категорично, че решение по този въпрос никога и никой държавен орган не е обсъждал или вземал. Никога не са предприемани каквито и да са били практически стъпки за реализацията на това „говорене“. Няма юридически факт, от който да са настъпили правни последици за страната и българския народ. Тъкмо обратното! В резултат на този демарш въпросът поставен от Тито е отклонен от съветското ръководство и България запазва привилегированото си положение в рамките СИВ и Варшавския договор.
Подобна инициатива е осъществена и през 1973 с цел завоюване доверието на съветското ръководство начело с Леонид Брежнев. На пленума на ЦК на БКП се приемат насоки за всестранно сътрудничество и сближаване със Съветския съюз. Това решение с нищо не накърни държавния суверенитет на България. Срещу „политическо говорене“ страната започна ежегодно да получава в условия на най-строга тайна 500-600 милиона долара безвъзмездна финансова субсидия за нашето селско стопанство, 11-12 милиона тона нефт, природен газ, суровини и метали на символични цени. Това е „тайната“ на просперитета на България, която по официални данни на ООН достигна 27-мо място в света по качество на живот (за сравнение сега сме на 74-то място).
Питам г-н Президента – днес когато България е член ЕС и НАТО и с актове на българските държавни органи се ограничава нашия суверенитет, защо не говорите пред американските си домакини, че големите европейски държави ни заставят ежедневно да предаваме нашите национални и икономически интереси.
Каква е истината за България днес? Отговорът е жесток!
Днес нашата икономика е опасана с джунгла от забрани, рестрикции, квоти, лимити и т.н. Нас ни лишиха от пазари, банки, наукоемки и специалистоемки производства. Стопанският профил на България е „бира-скара“, „скара-бира“, проститутки и дрога. Повече от две десетилетия нас ни управляват откровени престъпници, които обмислено и последователно заграбиха в свои ръце националното богатство.
Защо, г-н Президент, на националния празник 3-ти март Вие не споменахте дори една благодарствена дума към Русия, за това, че с щиковете на руските войници българската държава бе изровена от пепелта на историята.
Сигурен съм, г-н Президент, че такова поведение е чуждо и на англосаксонските и атлантически ценности за морал и добродетели, за които Вие толкова много говорите.
Г-н Президент, опитът да закачим „вагона“ си на „влака“ на „богатия“ запад за сметка на конфронтация с Русия, не е политика, а самоизмама, която може да има трагични последици.

4 юни 2012
Костадин Чакъров
Председател на ЦК на Съюза на комунистите в България

 

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,617 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юни 2012
П В С Ч П С Н
« Май   Юли »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: