Вие четете...
"Че Гевара" - България, Новини, International

Време е да протестират и олигарсите

Докато българският политически елит – и „син“, и „червен“ – изгражда с бурни темпове дивия капитализъм, целият свят тихичко, на пръсти сякаш, започва да се обръща към социализма. Такъв курс избират дори и страни от Европейския съюз, в който населението напоследък гласува или излиза по площадите, отстоявайки откровено комунистически идеи, защото иска да живее по-добре.
Дори социалдемократът Оланд, който спечели президентския пост във Франция на последните избори, открито заяви в своята предизборна програма, че има намерение да строи в родината си демократичен социализъм. Обещава да повиши данъка върху доходите на богаташите, печелещи повече от 1 милиард евро годишно от 41% на 75% и да приеме закон, забраняващ на френските компании да работят, ако са регистрирани в някоя офшорна зона. И народът на Франция реши да подкрепи тези идеи.
А какво се случва в България? Какви идеи предлагат нашите управляващи, освен приватизация и комерсиализация? Все още българската заплата е едва десетина процента от себестойността на продукцията, докато в ЕС тя е средно около 40% по този показател. Западните олигарси, дори и намусено, са принудени да плащат данък печалба в размер на 75%, а нашите роднички олигарсчета крещят, че и 10% са им много.
Да повишаваш пенсионната възраст, цените на електроенергията, газта и горивата – това винаги е нещо „нормално“ в страната ни – от такива мерки населението няма изобщо да обеднее… Но щом стане дума за повишаване на данъците за богаташите и работополучателите (които се оприличават като „работодатели“), то веднага започват крокодилски сълзи и кански ревове за отнемане на „демократични права“, за липса на „пазарен подход“, за нарушаване на „правата на човека“. Двойни стандарти, лъжи и цинизъм!
В България от 22 години се провеждат така наречените „реформи“, в резултат на които днес по улиците излизат и протестират работници, лекари, учители, студенти, миньори… Време е вече да започнем онези реформи, в резултат на които ще трябва да излязат да протестират и олигарсите.
Такива реформи може да организира единствено партия, защитаваща интересите на Народа и на наемните работници. Партия радикална в стремежите си за унищожаване на капиталистическия свят. Партия като Съюза на комунистите в България. За да бъде постигната реализацията на идеите за мащабна национализация на предприятията от стратегическите отрасли в икономиката с цел повишаване на приходната част на бюджета и използването й за задоволяване на растящите потребности на обществото – на първо място в сферата на медицината, образованието, жилищното строителство и повишаването на социалните стандарти.
А този факт не може да стане реалност, ако на улиците протестите на обикновените хора не бъдат сменени от протести на олигарси и бизнесмени. Е, вярно това ще бъдат доста рехави протести, но така е при демокрацията – и малцинството, съставено от богати мизерници, има право да каже какво мисли.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,712 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юни 2012
П В С Ч П С Н
« Май   Юли »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: