Вие четете...
Новини, International

Истината за Сирийския национален съвет и връзките му с „Мюсюлманските братя“

Според данни от официалния сайт на Сирийския Национален Съвет, мнозинството негови членове са пряко свързани с групировката Мюсюлманското братство, която официално е с полулегален статус. Същото това братство изповядва радикален ислямизъм като на символа им който е по-горе зелен кръг с две саби, и под тях пише“Уаиду“ („бъди готов“ (make ready)) която е част от корана стих 8:60 „И бъдете готови срещу тях със всички възможни сили, и жребците на войната, които да вцепенят враговете на Аллах, вашите врагове, и онези до тях, които не познавате, но които Аллах познава. Всички ваши разходи за каузата на Аллах ще бъдат напълно възстановени, и няма да бъдете излъгани (онеправдани)“.
Обявени за терористична групировка с решение на Върховния съд на Руската федерация от 14 феврурари 2003г, имат за цел ислямизиране в световен мащаб(възстановяване на великия ислямски халифат) със методи на ислямска пропаганда, вербуване от храмовете, и въоръжен джихад( неограничен териториално). Тези действия остават незаклеймени , субсидирани и въоръжавани от САЩ,Франция, Катар, …които продължават да подпомагат действията им в териториите на Египет, Либия, Сирия,България, и други страни, като всички виждаме демократичните въоръжени последици. Изповядващи същото разклонение на исляма като групировката Ал-кайда (сунити), е трудно да се погледне на тях като на нещо по-различно от една масирана терористична организация, която е свързана пряко с множество терористични актове, и политически преврати. В този момент целта е Сирия.
Палестина: Палестинският клон на „Братството“ е създаден през 1935 г. от брата на Хасан ал-Банна – Абд ал-Рахман ал-Банна. Местният лидер на движението е ал-Хадж Амин ал-Хюсейни, който е назначен от британците за Главен мюфтия в Йерусалим. Друг важен лидер, свързван с организацията в Палестина е Из ал-Дин ал-Касам. Той е вдъхновение за ислямистите, тъй като е първият, който повежда въоръжена съпротива в иметона Палестина срещу британците през 1935 г. Десет години по-късно (1945 г.) групата открива клон в Йерусалим, а до 1947 г. се появяват още 25 клона в градове като Яфа, Лод, Хайфа, Наблус и Тулкарм, което прави членовете на движението между 12 000 и 20 000. „Братята“ воюват заедно с Арабските емирства по време на Арабо-Израелската война през 1948 г. Създаването на Израел и настъпващата палестинска бежанска криза, насърчават палестинските мюсюлмани да се присъединят към „Мюсюлманското братство“
След войната в Западния бряг, дейността на групата е основно социална и религиозна, а не политическа, така че поддържа сравително добри отношения с Йордания, която управлява Западния бряг след 1950 г. За сметка на това движението има чести сблъсъци с египетския режим, който контролира ивицата Газа до 1967 г. През 50-те и 60-те години на миналия век, основната цел на „Братството“ е преструктуриране на обществото и религиозно образование, а не освобождение на Палестина от Израел, което води до загуба на популярността на движението в страната. „Мюсюлмански братя“ наричат периода между 1975 г. и 1987 г. фаза на „строене на социални институции“. През това време „Братята“ учредяват различни асоциации за закат за бедните палестинци, основават училища и джамии (през това време броят на джамиите в Палестина се утроява – от 200 на 600). През 1987 г. в Газа е основано Ислямското движение за съпротива или Хамас. Твърди се, че Хамас е крило на „Братството“, формирано от свързани с организацията благотворителни и социални институции, които са спечелили силни позиции сред местното население. По време на Първата Интифада (1987-1993) Хамас се военизира и се трансформира в една от най-силните палестински военни групи. През 2007 г. Хамас превзема властта в ивицата Газа и управлява до сега.
Либия: Либия е една от първите държави, извън Египет, която има клон на „Мюсюлмански братя“. В края на 40-те години, когато египетските членове на групата са преследвани, крал Идрис I предлага на „Братството“ убежище и свобода да разпространява своята идеалогия. През 1955 г. е открит Либийският университет в Бенгази, близо до египетската граница. Много египетски преподаватели са привлечени, включително членове на „Братя мюсюлмани“. През 50-те и 60-те години на миналия век, „Братята“ имат религиозна и интелектуална насоченост, заради което се сдобиват с множество последователи сред интелектуалците и студентите. В средата на 70-те години се оформя структурирана „Братска“ организация. Либийският клон на движението се ограничава до мирни социални, политически, икономически и културни дейности. Скоро след идването си на власт Муамар ал-Кадафи вижда в „Братството“ потенциален извор на съпротива. Той аресутва много египетски „Братя“ и ги връща обратно в Египет. През 1973 г. са арестувани и измъчвани членове на либийското „Братство“, самата организация е забранена и е принудена да мине в нелегалност. Тайната фаза помага на движението на стане по-известно. То остава незаконно до края на 70-те години. В началото на 80-те годни „Мюсюлманско братство“ се преименува на „Либийска Ислямска Група“. На 2 март 2006 либийското правителство освобождава 132 члена на движението, които са държани като политически затворници. На 20 февруари 2011 започват бунтове за свалянето на режима на Муамар Кадафи, които прерастват в гражданска война. През март Кадафи губи контрола над Либия, но сблъсъците между властта и опозицията продължават. На 20 октомври 2011 г. Муамар Кадафи е убит.
Йордания: Йорданският клон на „Братството“ е създаден през 1942 г. и работи в добро сътрудничество с кралете на страната. Филиалът има и формирана собствена политическа партия, наречена „Ислямски фронт за действие“. През първите години на управлението си крал Хусейн е подкрепен от организацията, а през 1950 г. те застават зад него срещу политическата опозиция и опитите на Насър да го свали от власт. През 1957 г. кралят забранява политическите партии и движения, но това не се отнася за „Мюсюлманско братство”. То има голямо влияние върху националната политика, бори се за връщане към ислямските ценности и за образование в йорданското общество. През 80-те години на миналия век отношенията между монархията и „Братята“ отслабват заради отправените обвинения в корупция към управляващия елит, в открита безнравственост и безразличие към религиозния живот. През 1993 г. „Ислямски фронт за действие“ е най-голямата парламентарна група и остро се противопоставя на договора за мир между Йордания и Израел. Единственото разцепление в организацията е през 1992 г., когато членовете се разделят на „гълъби” (традиционалисти, които подкрепят решаването на проблемите по мирен път) и „ястреби“ (въоръжени действия). Независимо от очевидните различия в идеологиите, ”Мюсюлманско братство” успява да запази и двете течения вътре в себе си и се характеризира със завидна политическа амбиция.
Судан: През 1945 г. делегация от клона на „Мюсюлмански братя“ в Египет посещава Судан и провержда редица срещи в страната, за да представят и обяснят своята идеология. През април 1949 г. се появява първия клон на организацията в Судан. Междувременно много судански студени, учещи в Египет, биват запознати с идеите на „Братството“. Групи от мюсюлмански студенти започват да се организират в университетите през 40-те години. Основната поддържаща група на „Братята“ си остават хора, които имат висше образование. За да бъдат обединени, през 1954 г. се провежда конференция, която е посетена на множество представители на различни групи, които изглежда, че имат една и съща идеология. На конференцията е гласувано създаването на Обединено Суданско Мюсюлманско Братството (Unified Sudanese Muslim Brotherhood), която следва ученията на Хасан ал-Банна. Движението успява са си пробие път до политическите организации, които са на власт, армията и силите за сигурност, както и националният и регионалните съвети на Судан. Следващата стъпка, която предприемат, е започването на образователни кампанни, за да се ислямизират обществата в страната. В същото време завземат контрола над няколко нови помощни и мисионерски организации, които да разпространяват тяхната идеология. Членовете на „Братството“ поемат контрола над новите ислямски банки като директори, администратори, служители и съветници по правни въпроси, които се превръща в източник на сила за организацията.
Ирак: Иракската ислямска партия е оснонавана през 1960 г. като иракския клон на „Братството“, но е забранено от 1961 г. по време на на нацоналистическото управление на Абд ал-Карим Касим. След смъртта на Касим, на власт идва партия БААС. По време на нейното управление държавните репресии се ожесточават и през февруари 1963 г. групата е принудена да продължи дейността си нелегално. След падането на режима на Саддам Хюсейн през 2003 г., Ислямската партия се появява отново като основния защитник на сунитското общество в страната. Партията е силно критикувана за водената от САЩ окупация в Ирак, но участва в политическия процес.
Сомалия: Сомалийското крило на „Мюсюлманско братство“ е известно под името Харакат ал-Исла или „Реформено движение“ и е основано през 1978 г. Ал-Исла е описвана като обикновено неагресивно и модернизиращо ислямско движение, чиято цел е основаването на ислямска държава. Основателите на Движението Исла са Мухаммад Ахмед Нур, д-р Али Шейх Ахмед, д-р Мухаммад Юсуф Абди, Ахмед Рашид Ханафи и Абдуллах Ахмес Абдуллах. Те предпочитат да останат тайно движение, тъй като се страхуват от потисническия режим на Сиад Баре. Все пак излизат наяве, когато режимът пада през 1991 г. и започват да работят открито. Под тяхна егида са образовани повече от 120 000 човека. В сомалийското общество групата е известна като мирна организация, която не участва в никакви силови конфликти и отхвърля използването на сила.
Великобритания: „Мюсюлманскоро братство“ формално е активно във Великобритания от 1996 г. Първият представител на движението в страната, Камал ал-Хелбауи, египтянин, казва, че организацията няма много членове, но много британци интелектуално подкрепят целите на „Братството“. Добавя, че целта на „Братята“ във Великобритания е да разпространява информация за Исляма и ислямските движения. През 1999 г. организацията открива „световен информационен център“ в Лондон. В съобщение до пресата се съобщава, че центърът ще специализира в популяризирането на преспективите и позиците на „Мюсюлманското братство“.
Статутът на „Братя мюсюлмани“ е полулегален почти навсякъде, но въпреки това организацията е една от най-влиятелните политически сили в арабския свят. Имат регионални клонове из цял свят, включително Дания, Швейцария, Франция и др. Финансира се от доброволния членски внос, богати привърженици на движението и редица фирми, които са под контрол на „Мюсюлманско братство“. Въпреки че официално са против насилието и се занимават с благотворителност, често са обвинявани в терористични действия. Част от привържениците му са умерени в действията си, но има и такива с радикални виждания.
Част от членовете на Мюсюлманското Братство в Сирийския Национален съвет са:
Сега те работят и в България!

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,617 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юни 2012
П В С Ч П С Н
« Май   Юли »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: