Вие четете...
История, Новини, International

Лидерът на СИРИЗА се ядоса на Меркел и на ЕС

Ръководителят на ляворадикалния гръцки блок СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че привързаността на канцлера на Германия Ангела Меркел към строгите икономически мерки е равносилна на „игра на покер” с живота на европейците.

Очаква се блокът на Ципрас да получи най-много гласове на извънредните парламентарни избори, които ще се проведат в Гърция на 17 юни.
В интервю за BBC Ципрас заяви, че ако „болестта на строгите икономии унищожи Гърция, тя ще обхване и цяла Европа”.
По думите на комунистическия политик, банките получават печалби за сметка на стотици хиляди жители на бедните европейски страни – както е в Гърция, както е и в други страни, които преживяват дългова криза, като Испания и Италия.
„Затова европейските лидери, и особено г-жа Меркел, трябва да прекратят да играят покер с живота на хората” – каза Ципрас.
СИРИЗА настоява за преразглеждане на условията за предоставяне на Гърция на екстремния заем от ЕС и МВФ в размер на 130 млрд евро. В замяна на тези средства официална Атина се съгласи на значителни съкращения на държавните разходи и на социалните помощи.
Икономическите проблеми на Гърция доведоха до провал на преговорите за формиране на управляваща коалиция. След изборите от 6 май гръцките партии се опитаха да се договорят за създаване на правителство, но се сблъскаха с дълбоки и непреодолими разногласия по въпроса за сътрудничеството с ЕС.
В резултат гръцкият президент насрочи нови избори и да назначи временно правителство, което ще има единствената задача да подготви провеждането на извънредните избори.
Ако официална Атина не успее да се договори с ЕС за предоставяне на пореден транш за обслужване на дълга, то Гърция ще остане без средства. След това страната може да обяви, че смята натрупаните дългове за „мръсни” и сключени без съгласието на народа и да откаже да ги обслужва. Така южната ни съседка ще напусне еврозоната, ще остане с нулев дълг и ще успее да привлече средства чрез БРИКС и АЛБА. Такова развитие на ситуацията става все по-възможно и все по-желано от съседите ни.
През изминалата седмица богатите гърци са изтеглили над 1,2 млн евро от своите спестявания и панически ги изнасят.
Банковата криза чука на вратата, а Европа се тресе от страх пред справедливото възмездие, което на вид прилича много на ози знаменит бродещ призрак, за когото ни говореха Маркс, Енгелс и комунистите.
Негово Величество Гражданинът иска своята реална власт – иска своя Социализъм!

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,617 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

май 2012
П В С Ч П С Н
« Апр   Юни »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: