Вие четете...
История, Новини, International

Гърция тръгва към избори, комунистите от СИРИЗА на крачка от парламентарно мнозинство

Новите леви издържаха на натиска да се чифтосат с дискредитираните ПАСОК и «Нова демокрация». Провалиха се всички опити на президента Карлос Папуляс да убеди партиите, които влизат в новия парламент след изборите на 6 май, да съставят коалиционно правителство. Новите леви и комунистически партии, които излязоха на политическата сцена, и най-вече втората политическа сила СИРИЗА, отказаха да се коалират с дискредитираните социалисти на ПАСОК и десницата «Нова Демокрация», които ограбиха страната и поставиха гръцкия народ на колене пред далечни и анонимни фактори като «международните фондови пазари», «борсовите инвеститори» и 3-те американски частни рейтингови агенции «Фич», «Муудис» и «Стандард & Пуърс». Те всъщност диктуваха условията, които т.нар. Тройка (МВФ, ЕЦБ и ЕС) поставяха на Гърция.

След новината за провала на преговорите, еврото силно поевтиня и падна под 1.28 долара за първи път от четири месеца.
Преди дни гръцките медии съобщиха, че политици от „Нова демокрация“, ПАСОК и малката партия „Демократична левица“ обсъждат създаването на коалиционно правителство с кратък срок на съществуване, което да управлява страната до есента. Но лидерът на „Демократичната левица” Фотис Кувелис отказа да влезе в кабинет без втората най-популярна политическа сила – СИРИЗА.
От своя страна лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас категорично отказа да признае за легитимни споразуменията, които назначеният от Тройката «премиер» Лукас Пападимос подписа за нови заробващи заеми, наричани цинично «спасителни пакети».
Панос Каменос, лидер на консервативната партия „Независими гърци“, която преди няколко месеца се отцепи от „Нова демокрация”, каза на излизане от президентския дворец, че разговорите са приключили, без да бъде постигнато споразумение.
Панос Каменос се отцепи от „Нова демокрация“ с група депутати и създаде новата партия „Независими гърци“, с която противостои на Тройката.
Евангелос Венизелос, новият лидер на ПАСОК и финансов министър в кабинета на Папандреу, който подписваше заемните споразумения с Тройката, днес е заявил, че най-непреклонни на преговорите са били „крайнолявата” коалиция СИРИЗА и „Демократичната левица” на Фотис Кувелис.
„Ще се надяваме народа да гласува по-зряло на следващия вот. Трябва да тръгнем към по-добро, не дай си Боже, към по-зле,“ каза Венизелос.
Фотис Кувелис от своя страна заяви, че иска всички гърци да знаят, че той е направил всичко възможно да бъдат избегнати нови избори, но до компромис не се е стигнало.
Панос Каменос, лидер на антигерманската „Независими гърци“ заяви, че е поставил седем условия, за да участва в коалиция. Те включват отхвърляне на спасителния пакет, създаване на комисия за преразглеждане на дълга и искане за репарации за Втората световна война. Според Каменос Венизелос е приел тези условия с изключение на отхвърлянето на спасителния пакет и обявяването на едностранен фалит. Лидерът на „Независими гърци“ добавя, че Андонис Самарас от „Нова демокрация“ е отхвърлил всички предложения, защото искал нови избори и да бъде премиер.
Така се стигна до единственият възможен изход – нови парламентарни избори на 17 юни, които да излъчат по-категорично мнозинство.
Много вероятно е на тези избори СИРИЗА – коалиция от комунистически партии и сдружения, да спечели необходимото мнозинство за съставяне на самостоятелно правителство.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,617 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

май 2012
П В С Ч П С Н
« Апр   Юни »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: