Вие четете...
История, Новини, International

Силни комунисти – силен Народ!

Комунистическата партия на Гърция (ККЕ) още преди изборите категорично заяви на хората, че ако й бъде връчен мандат за съставяне на правителство, тя ще го върне на момента. КПГ не желае да участва в правителство, което се занимава с буржоазно управление и по този начин следва антинароден път за излизане от кризата. Комунистите много добре разбират и познават практиката на другите партии. Нито едно правителство, предлагащо „преразглеждане“, „променяне“ или нов меморандум, няма да намери решение за изострените проблеми на хората. Всеки друг подход е проява на историческа безотговорност по отношение на народа.
Народът трябва много добре да разпознае фарса и лъжата, в която го карат да живее. Избори, рано или късно, ще има – без значение дали сега ще се състави правителство в Гърция или буржоазните партии няма да се споразумеят.
В пространството се хвърлиха няколко дилеми, които единствено целят да дезориентират хората.
Първа дилема: Евро или Драхма.
А народът ще продължи да бъде беден, безработен и нуждаещ се и при Еврото, и при Драхмата.
Втора дилема: Гръцко или Европейско решение.
А на практика въпросът ще бъде решен по пътя на класовата борба – първо в Гърция и, безусловно, на европейско равнище. Не посредством преговори, а посредством засилване на европейското работническо-народно движение в борбата му срещу ЕС, в процеса на откъсването от този съюз.
Трета дилема: Строги икономии или Развитие.
Капиталистическо развитие в условията на остра капиталистическа конкуренция води до строги икономии, до изостряне на междуимпериалистическите противоречия.
Четвърта дилема: за Десните или за Левите, за Меморандума или против него.
Тези дилеми придобиват различни форми в съответствие със събитията, с възникването на нови полюси – дясноцентристи и лявоцентристи.

Истинският въпрос, който занимава народа е:
Трябва ли Гърция и трудовия народ да бъдат освободени от европейската финансова диктатура и задължения или трябва Гърция да остане в рамките на империалистическия Европейски съюз? Истинското противоречие в Гърция и между Гърция и ЕС – това е противоречието между капиталистите предприемачи, монополните предприятия и интересите на работническата класа, на самонаетите от града и селото; противоречието между правителството на народната власт и властт, ориентирана към процъфтяване на класата на буржоазията.
Единствената патриотична пронародна позиция – това е едностранно отписване на дълга, борбата за излизане от ЕС, против неговото шантажиране.
Предизборната кампания отново започна. Това е шанс за страдащия народ да разбере, че неговият радикализъм, стремежът за намиране на алтернативно решение, вероятно, ще бъде подчинен на химерата да се получи решение „тук и сега“, да се примири с най-малкото зло, да се съгласи на „нещо по-хубаво“…
Капитализмът вече не се намира в етап на положителна конюнктура. Този период свърши. Този период помогна за получаване на отстъпки и безболезнени за системата реформи в Гърция, които бяха осъществени вече и в капиталистическа Европа. Капиталистическото развитие неизбежно води до икономическа криза, в съвременните условия беше взет исторически реванш против народите от Европа. Бяха ликвидирани всички следвоенни и следдиктаторски завоевания и отстъпки в Гърция.
Хората трябва днес да се замислят какво означава изход от кризата, какво е това развитие в интерес на народа, какво означава народно управление.
Днес народът има огромна възможност да използва своя опит, а не да го изхвърля на боклука в името на кризата, под влиянието на дилеми и илюзии. На народа и на страната е нужна силна комунистическа партия и движение, напълно еманципирани от правителство, работодатели и ЕС. Следователно, гласът на изборите трябва да служи за реорганизация на работническото движение и обществения съюз. Затова трябва да укрепим комунистическата партия.
Всяко отстъпление от тази перспектива ще струва скъпо на хората, ще доведе до нови страдания и разочарования, ще бъде загубено ценно време.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,617 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

май 2012
П В С Ч П С Н
« Апр   Юни »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: