Вие четете...
Новини, International

Кой гласува за нацистите, ако дори и самите гърци са шокирани от този факт?

Неонацистката партия „Златна Зора” неочаквано събра 7% от гласовете на изборите в южната ни съседка. Ако дори и гърците са шокирани от този факт, кой тогава гласува за тази партия?

Основната сянка пада върху Атина – именно там се оказват най-много привържениците на нацистката идеология.
„Тези, които предадоха Родината, сега трябва да се страхуват”, – заяви Николаос Михалолиакос след идивителната избирателна ситуация около неговата партия.
„Златна Зора” открито заплаши да убие гръцкия журналист, който предположи, че с лидерът на партията трябва да се заеме полицията.
Партията не спести нито дума, за да разказва как ще осъществи пълна чистка в Гърция за нелегалните имигранти. „Вън от моята страна, вън от моя дом! Как ние ще направим това? Използвайте въображението си. Тази победа се посвещава на всички храбри млади хора, които носят черните тениски на „Златна Зора”, – крещеше Михалолиакос след като бяхо обявени изборните резултати.
„Гърция – това е само началото. Вие добре знаете какво имам предвид”, – продължи той.
Предизборните проучвания показаха, че „Златна Зора” от раз ще получи трите процента, които й дават място в парламента. Нека припомним, че на предишните избори неонацистите успяха да се докопат едва до 0,23% от гласовете на избирателите.
Партията обеща да разшири силите си за сигурност в районите, където са съсредоточени нелегалните имигранти, при това бригадите на „Златна Зора” вече съпровождат местните жители до банките, за да ги предпазят от грабежи. Партията също така подсигурява с храна мизерстващите семейства.
Тази тактика е аналогична с действията на ХАМАС в Газа, а разликата между двете групировки е само в стилистиката на екипировката. Така черната маска на лицето се превърна в символ на движението ХАМАС във времето, когато „Златна Зора” прие нацисткото приветствие и логото си – леко стилизирана свастика.
„Гърция – това е само началото”, – крещеше Михалолиакос на чуждестранните журналисти, които го помолиха да обясни каква политика смята да провежда на практика. На този въпрос новият неонацистки законодател отвърна: „Вие много добре знаета” и се закани с пръст към камерата.
Първоначално на журналистите беше заповядано да станат прави при влизането на новопоявилия се фюрер. Тези, които отказаха, бяха изгонени от залата. След това последва критика на политическите съперници, изпълнена със заплашителна и многозначителна реторика. Атаката продължи към медиите, които са се опитвали да поставят прът в колелото на нацистката му изборна кампания.

„Ние ще се борим за Гърция, която няма да бъде социална джунгла, в каквато я превърнаха, довеждайки тук, без да ни попитат, милиони имигранти. Вие, които предадохте Родината – вие трябва сега да се страхувате”, – пенеше се неонацисткия бонза. Тази публична истеричност силно напомняше за една друга такава.
Всъщност, Гърция съвсем не е единствената страна, в която десните сили започват да се ползват с висок авторитет. Ето, например, европейските държави, в които десният алкохолен градус предизвиква погнуса и притеснение:
Швеция – дясната партия „Шведски демократи” има 19 места в 349-местния парламент.
Шведските демократи смятат либералната миграционна политика, ислямизацията, глобализацията и свръхдържавността (ЕС) за огромни заплахи за Швеция. Партията извежда съхраняването на шведските традиции и засилването на морала в обеството, социалното равенство, данъчните облекчения за пенсионерите и екологичното съзнание, засилване на финансовата подкрепа за шведската култура, която е подтискана от чужди култури, на преден план. Партията отстоява протестантската етика и традиционното семейство; настоява за прекратяване на осиновяванията на деца от хомо-двойки. Шведските демократи подкрепят политиката на Израел и нееднократно са осъждали контактите на шведски леви политици с членове на палестинското движение.

Австрия – „Австрийска партия на свободата”. Има 38 депутати – 4 във горната камара (от 62) и 34 в долната камара (от 183). Преди време партията беше асоциирана основно с Йорг Хайдер. Днес се възглавява от Хайнц-Кристиян Щрахе. АПС е популистка партия, която е определяна като евронационалистическа. Тя се бори за затягане на контрола над имиграцията, за засилване на борбата с престъпността и за засилена подкрепа на семейството.

Унгария – крйно дясната партия „Йоббик” (абревиатура на словосъчетанието „За по-добра Унгария”) има 47 места в 386-местния парламент. Известна е с антисемитската, антиимигрантската шовинистична политика и пропагандата срещу циганите. Унгарският политик Акош Силади смята, че това е временна радикализация. Но се опасява, че присъствието на националисти в парламента създава проблеми във външната политика. Лидер на Партията е Габор Вон, който призовава към ограничаване на раждаемостта на циганите и за принудителна институциализация на циганските деца в училища-интернати.

Гърция – „Златна Зора” получи 21 места в 300-местния парламент. За нея писахме по-горе.

Холандия – дясна политика води „Партията на свободата”, която има 10 места в 75-местната Горна камара и 23 места в 250-местната Долна камара на парламента. Членовете на партията се придържат към либерални икономически възгледи и заемат твърда позиция по отношение на имиграцията и свързаните с нея социални и културни процеси, в частност, провеждат антиислямска политика. Идеологията на партията има много общо с възгледите на убития през 2002 година политик Пим Фортейн. Централна фигура, основател и лидер на партията е Герт Вилдерс.

Франция – „Националният фронт” в Националното събрание не е представен, но на скорошните избори за президент на страната лидерът на десните – Мари ЛьоПен – събра 18% от гласовете на избирателите. „Националният фронт” предлага прекратяване на по-нататъшната имиграция от неевропейски страни и ожесточаване на бариерите пред получаване на френско гражданство, връщане към традиционните ценности: ограничаване на абортите, поощряване на многодетността, съхраняване на френската култура, провеждане на протекционистка политика, подкрепа на френските производители, дребния бизнес, противодействие на процесите на евроинтеграцията, засилване на независимостта на страната от Евросъюза и международните организации.

Швейцария – „Швейцарската народна партия” има в Долната камара на парламента 54 от 200 места, а в Горната – 5 от 46. Обявява се против масовата имиграция, против разпространението на исляма и строителството на джамии в страната.

България – партия „АТАКА” е представена в 240-местния парламент от 10 депутати. Прокарва антисемитски идеи, изисква строги санкции за поругаване на български национални светини и за хули срещу страната. Работи за широка подкрепа на малоимотните слоеве на населението в различните социални сфери. Реално е използвана за отстояване на дясното статуквото в политиката и икономиката на България.

 

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

май 2012
П В С Ч П С Н
« Апр   Юни »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: