Вие четете...
Новини

Най-добрият Шерлок Холмс е живеел в СССР

На кинофестивала Go East в Германия излъчиха „Приключенията на Шерлок Холмс“ с руския актьор Ливанов в ролята на детектива. Кинокритикът Кристоф Хубер обяснява защо съветският Холмс е най-добрият в света.
– Ретроспективата на най-добрите филми, произведени от „Ленфилм“ премина с голям успех.  Съветската екранизация се смята за най-близка до литературното произведение. Наистина е нетипично да се чува как героите говорят на руски, но това не е от фатално значение за въздействието на творбата. Съветските създателите на филмите за Шерлок Холмс са се стараели да се придържат към оригиналните диалози. Единственото бягство от каноните е това, че авторите на филма обединяват няколко разказа в една история.
– Филмът е заснет в СССР. Много от членовете на снимачната група никога не са били в Лондон. Дали успешно е пресъздадена атмосферата в Лондон? Все пак всичко е създадено във филмовите студия на СССР?
– Филмите за Шерлок Холмс са по-убедителни от цялата поредица от западни филми, създадени по прословутото литературно произведение. Американските филми също са снимани извън Лондон. Декорацията на съветския филм е плод на висок професионализъм и отдаденост на професията, защото там прозира душата на художника. Съветския дом на Бейкър стрийт и до днес е най-детайлната къща в цялата филмография за Холмс.
Единственият филм на Запада, който може да се сравни със съветската версия, е филмът с Найджъл Брюс в ролята на Уотсън, който е заснет през 1939 – 1946 г. Но той твърде много се разминава с оригиналния текст. Ако трябва да се цени близостта към оригинала, то съветските филми за Холмс нямат конкуренция.
– Кое друго, освен близостта с оригинала, е заслуга на съветския Холмс?
– Първо, Холмс и Уотсън за първи път са представени като еднакво ценни фигури. До този момент Уотсън винаги е изглеждал в киното като тъпичък и почти отнесен. На неговия фон гениалността на Холмс изпъква още по-ярко. Но е напълно ясно, че Уотсън е извънредно умен и скромен човек, който просто се занася с приятеля си понякога. Скромността го заставя да изглежда наивно. Режисьорът на филма Игор Масленников и сценаристите  са почувствали това. Така ролята и значението на Уотсън се увеличават от серия в серия. В съветският филм Уотсън излиза от сянката на Холмс. Ливанов изиграва ролята на една дълбока личност.
– Имат ли възможност западните зрители да видят съветския Холмс?
– Някога филмът беше излъчван в ГДР. Но настоящата популярност на съветския филм тръгна от Великобритания. Дъщерята на Конан Дойл  каза, че баща й би останал много доволен. Самата Маргарет Татчър заяви, че съветския филм е най-добрата екранизация на Холмс. Създателите на филма имаха основание да се гордеят с успеха си.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

април 2012
П В С Ч П С Н
    Май »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: